30 min
1 osób

Sajgonki mun

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie na około 30 minut.

  • Krok 2.

    Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sosem sojowo-grzybowym i odłożyć do lodówki na pół godziny.

  • Krok 3.

    Ryż ugotować w osolonej wodzie.

  • Krok 4.

    Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebulę i mięso, lekko zrumienić.

  • Krok 5.

    Następnie wlać 100 ml wody, dodać pokrojone grzyby mun i marchewkę, dusić pod przykryciem około 10 minut.

  • Krok 6.

    Brokuł podzielić na małe różyczki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

  • Krok 7.

    Pod koniec dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę, przyprawić do smaku sosem do sajgonek, solą i pieprzem, wymieszać.

  • Krok 8.

    W ciepłej wodzie zanurzyć na 2 sekundy papier ryżowy, położyć na talerzu aż zmięknie.

  • Krok 9.

    Na każdy placek nałożyć łyżkę farszu i zwijać sajgonki.

  • Krok 10.

    Podawać ze słodkim sosem chili.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności