Składniki
- Papier ryżowy 1 opakowanie
- Grzyby MUN 1 opakowanie
- Sos sojowo-grzybowy 2 łyżki
- Sos do sajgonek 75 ml
- Słodki sos chili 100 ml
- 1 opakowanie ryżu
- 10 dag filet z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 10 dag marchewki
- 5 sztuk brokuł
- 5 dag cebuli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie na około 30 minut.
-
Krok 2.
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sosem sojowo-grzybowym i odłożyć do lodówki na pół godziny.
-
Krok 3.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
-
Krok 4.
Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebulę i mięso, lekko zrumienić.
-
Krok 5.
Następnie wlać 100 ml wody, dodać pokrojone grzyby mun i marchewkę, dusić pod przykryciem około 10 minut.
-
Krok 6.
Brokuł podzielić na małe różyczki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.
-
Krok 7.
Pod koniec dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę, przyprawić do smaku sosem do sajgonek, solą i pieprzem, wymieszać.
-
Krok 8.
W ciepłej wodzie zanurzyć na 2 sekundy papier ryżowy, położyć na talerzu aż zmięknie.
-
Krok 9.
Na każdy placek nałożyć łyżkę farszu i zwijać sajgonki.
-
Krok 10.
Podawać ze słodkim sosem chili.