Składniki
- Papier ryżowy 1 opakowanie
- Grzyby MUN 1 opakowanie
- Sos Teriyaki 1 łyżka
- Sos sojowy 1 łyżka
- nadzienie: 100 gr czerwonej soczewicy
- 10 gr grzybów mun
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziarna sezamu
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić.
-
Krok 2.
Grzyby mun namoczyć i ugotować.
-
Krok 3.
Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy.
-
Krok 4.
Wymieszać nadzienie.
-
Krok 5.
Papier ryżowy moczyć króciutko ok.2 sekund w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki.
-
Krok 6.
Układać luźno.
-
Krok 7.
Po czym smażyć w głębokim oleju.
-
Krok 8.
Podawać z makaronem i sosem lub ryżem i sałatką.
-
Krok 9.
Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny.
-
Krok 10.
Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu słodko-pikantnego TaoTao, 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao i jedną łyżkę sosu imbirowego TaoTao.
-
Krok 11.
Zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.