30 min
2 osób

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Papier ryżowy 1 opakowanie
  • Grzyby MUN 1 opakowanie
  • Sos Teriyaki 1 łyżka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • nadzienie: 100 gr czerwonej soczewicy
  • 10 gr grzybów mun
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziarna sezamu
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić.

  • Krok 2.

    Grzyby mun namoczyć i ugotować.

  • Krok 3.

    Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy.

  • Krok 4.

    Wymieszać nadzienie.

  • Krok 5.

    Papier ryżowy moczyć króciutko ok.2 sekund w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki.

  • Krok 6.

    Układać luźno.

  • Krok 7.

    Po czym smażyć w głębokim oleju.

  • Krok 8.

    Podawać z makaronem i sosem lub ryżem i sałatką.

  • Krok 9.

    Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny.

  • Krok 10.

    Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu słodko-pikantnego TaoTao, 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao i jedną łyżkę sosu imbirowego TaoTao.

  • Krok 11.

    Zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności