Składniki
- Papier ryżowy jedno opakowanie
- Słodko-pikantny sos chili jedno opakowanie
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- mielona ostra papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Wołowinę przekładamy do miski i rozdrabniamy.
-
Krok 2.
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę.
-
Krok 3.
Dodajemy do mięsa, przyprawiamy i dokładamy musztardę.
-
Krok 4.
Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką, by składniki dobrze się połączyły.
-
Krok 5.
Każdy z arkuszy papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 sekund, po czym rozkładamy na desce.
-
Krok 6.
Z mięsa formujemy nieduży wałek i układamy w 1 arkusza, a następnie zwijamy jak krokiety.
-
Krok 7.
Postępujemy w ten sam sposób aż do wykorzystania składników.
-
Krok 8.
Sajgonkom pozwalamy obeschnąć.
-
Krok 9.
Rozgrzewamy w rondlu dość dużą ilość oleju - tak by zakryła sajgonki.
-
Krok 10.
Kiedy olej jest bardzo gorący, wkładamy sajgonki, po parę sztuk na raz, by nie obniżać zbytnio temperatury tłuszczu.
-
Krok 11.
Uważamy, żeby się nie skleiły.
-
Krok 12.
Smażymy po około 3 minuty z każdej strony.
-
Krok 13.
Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
-
Krok 14.
Podajemy ze Słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.