30 min
2 osób

Sajgonki z wołowiną z sosem słodko-pikantnym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: słodko-pikantny

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Wołowinę przekładamy do miski i rozdrabniamy.

  • Krok 2.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 3.

    Dodajemy do mięsa, przyprawiamy i dokładamy musztardę.

  • Krok 4.

    Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką, by składniki dobrze się połączyły.

  • Krok 5.

    Każdy z arkuszy papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 sekund, po czym rozkładamy na desce.

  • Krok 6.

    Z mięsa formujemy nieduży wałek i układamy w 1 arkusza, a następnie zwijamy jak krokiety.

  • Krok 7.

    Postępujemy w ten sam sposób aż do wykorzystania składników.

  • Krok 8.

    Sajgonkom pozwalamy obeschnąć.

  • Krok 9.

    Rozgrzewamy w rondlu dość dużą ilość oleju - tak by zakryła sajgonki.

  • Krok 10.

    Kiedy olej jest bardzo gorący, wkładamy sajgonki, po parę sztuk na raz, by nie obniżać zbytnio temperatury tłuszczu.

  • Krok 11.

    Uważamy, żeby się nie skleiły.

  • Krok 12.

    Smażymy po około 3 minuty z każdej strony.

  • Krok 13.

    Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

  • Krok 14.

    Podajemy ze Słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności