30 min
4 osób

Sakiewki Chińskie

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Na ciasto 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
  • 200 ml wrzątku
  • Nadzienie: 200 gr mięsa mielonego
  • 250 gr kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz do smaku
  • Surówka; 250 gr kapusty pekińskiej
  • ok.150 gr rzepy
  • 1 mała papryczka chili
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka sosu imbirowego z soją
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ciasto: W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.

  • Krok 2.

    Nadzienie: Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.

  • Krok 3.

    Posiekać drobno, włożyć do miski.

  • Krok 4.

    Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej.

  • Krok 5.

    Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem.

  • Krok 6.

    Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty po boku 6,5 cm.

  • Krok 7.

    Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki.

  • Krok 8.

    Gotować na parze ok 12-15 min. surówka.

  • Krok 9.

    Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać.

  • Krok 10.

    Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności