Składniki
- Na ciasto 300 gr mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
- 200 ml wrzątku
- Nadzienie: 200 gr mięsa mielonego
- 250 gr kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pieprz do smaku
- Surówka; 250 gr kapusty pekińskiej
- ok.150 gr rzepy
- 1 mała papryczka chili
- łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka sosu imbirowego z soją
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
-
Krok 2.
Nadzienie: Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
-
Krok 3.
Posiekać drobno, włożyć do miski.
-
Krok 4.
Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej.
-
Krok 5.
Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem.
-
Krok 6.
Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty po boku 6,5 cm.
-
Krok 7.
Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki.
-
Krok 8.
Gotować na parze ok 12-15 min. surówka.
-
Krok 9.
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać.
-
Krok 10.
Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.