15 min
2 osób

Sałatka z botwinki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • 1 pęczek botwinki
  • 70 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści kiełków rzodkiewki
  • listki szałwii
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Odcinamy buraczki od liści botwinki.

  • Krok 2.

    Przekrawamy wzdłuż na połówki, skrapiamy oliwą, posypujemy obficie pieprzem i solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

  • Krok 3.

    przez 15 minut (można owinąć je uprzednio w folię aluminiową).

  • Krok 4.

    Wyczyszczone liście botwinki blanszujemy, osuszamy i wykładamy na talerz.

  • Krok 5.

    Posypujemy pokruszonym serem gorgonzola i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

  • Krok 6.

    Na wierzchu układamy buraczki, kiełki rzodkiewki i listki szałwii.

  • Krok 7.

    Polewamy sosem przygotowanym ze zmieszanego z miodem sosu sojowego ciemnego przyprawionego do smaku pieprzem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności