Składniki
- Sos sojowy ciemny 2 łyżki
- 1 pęczek botwinki
- 70 g sera gorgonzola
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści kiełków rzodkiewki
- listki szałwii
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Odcinamy buraczki od liści botwinki.
-
Krok 2.
Przekrawamy wzdłuż na połówki, skrapiamy oliwą, posypujemy obficie pieprzem i solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
-
Krok 3.
przez 15 minut (można owinąć je uprzednio w folię aluminiową).
-
Krok 4.
Wyczyszczone liście botwinki blanszujemy, osuszamy i wykładamy na talerz.
-
Krok 5.
Posypujemy pokruszonym serem gorgonzola i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
-
Krok 6.
Na wierzchu układamy buraczki, kiełki rzodkiewki i listki szałwii.
-
Krok 7.
Polewamy sosem przygotowanym ze zmieszanego z miodem sosu sojowego ciemnego przyprawionego do smaku pieprzem.