30 min
2 osób

Sałatka z chipsami z papieru ryżowego TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Papier ryżowy 4 arkusze
  • 1 główki sałaty rzymskiej
  • 1 puszka łososia lub tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • młotkowany czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę w krążki.

  • Krok 2.

    Rybę odcedzamy z zalewy, jajka gotujemy na twardo.

  • Krok 3.

    Olej rozgrzewamy na patelni o średnicy nie mniejszej niż papieru ryżowego.

  • Krok 4.

    Do bardzo gorącego oleju wkładamy po jednym arkuszu papieru ryżowego smażymy po około 1 i 1 minuty z każdej strony, aż papier stanie się chrupiący.

  • Krok 5.

    Odsączamy na ręczniku papierowym.

  • Krok 6.

    Na talerzach rozkładamy równą ilość sałaty, łososia, pomidorków, ogórków i cebuli.

  • Krok 7.

    Dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki i papier ryżowy połamany na drobniejsze kawałki.

  • Krok 8.

    Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności