Składniki
- Papier ryżowy 4 arkusze
- 1 główki sałaty rzymskiej
- 1 puszka łososia lub tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- młotkowany czarny pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę w krążki.
-
Krok 2.
Rybę odcedzamy z zalewy, jajka gotujemy na twardo.
-
Krok 3.
Olej rozgrzewamy na patelni o średnicy nie mniejszej niż papieru ryżowego.
-
Krok 4.
Do bardzo gorącego oleju wkładamy po jednym arkuszu papieru ryżowego smażymy po około 1 i 1 minuty z każdej strony, aż papier stanie się chrupiący.
-
Krok 5.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
-
Krok 6.
Na talerzach rozkładamy równą ilość sałaty, łososia, pomidorków, ogórków i cebuli.
-
Krok 7.
Dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki i papier ryżowy połamany na drobniejsze kawałki.
-
Krok 8.
Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku.