Składniki
- Sos sojowo-grzybowy 100g
- 1 zielony ogórek
- 3 garści glonów wakame
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki Octu ryżowego TaoTao
- 3 łyżki Sosu sojowo-grzybowego TaoTao
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Glony wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy parę minut, aby dobrze spęczniały. Odcedzamy.
-
Krok 2.
Ogórek dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy na plastry, a następnie na drobne słupki.
-
Krok 3.
Sezam podprażamy na lekko złoty kolor.
-
Krok 4.
Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy, parę łyżek wody i cukier.
-
Krok 5.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
-
Krok 6.
Glony mieszamy z ogórkiem i sosem.
-
Krok 7.
Posypujemy sezamem.
-
Krok 8.
Taka sałatka jest świetną przystawką, zwłaszcza przed zupą miso i sushi.