15 min
2 osób

Sałatka z glonów wakame TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowo-grzybowy 100g
  • 1 zielony ogórek
  • 3 garści glonów wakame
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki Octu ryżowego TaoTao
  • 3 łyżki Sosu sojowo-grzybowego TaoTao
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Glony wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy parę minut, aby dobrze spęczniały. Odcedzamy.

  • Krok 2.

    Ogórek dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy na plastry, a następnie na drobne słupki.

  • Krok 3.

    Sezam podprażamy na lekko złoty kolor.

  • Krok 4.

    Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy, parę łyżek wody i cukier.

  • Krok 5.

    Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

  • Krok 6.

    Glony mieszamy z ogórkiem i sosem.

  • Krok 7.

    Posypujemy sezamem.

  • Krok 8.

    Taka sałatka jest świetną przystawką, zwłaszcza przed zupą miso i sushi.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności