Składniki
- Sos chili czarny 50 ml
- Pędy bambusa - zapałki 1/2 słoika
- 3 marchewki
- 1 bakłażan
- sól
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- 2 awokado
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Marchew kroimy w 5 cm słupki i gotujemy 6 min we wrzątku.
-
Krok 2.
Bakłażan kroimy w 1,5 cm plastry, solimy, resztę warzyw prócz awokado kroimy w 3-4 cm kawałki.
-
Krok 3.
Dodajemy sos chili TaoTao i czosnek.
-
Krok 4.
Mieszamy z marchewką i trawą cytrynową.
-
Krok 5.
Macerujemy 10-15 min. Pieczemy 30 min w temp. 200 stopni C.
-
Krok 6.
W połowie pieczenia warzywa przewracamy.
-
Krok 7.
Wyjmujemy z pieca.
-
Krok 8.
Mieszamy z pokrojonym, obranym awokado i pędami bambusa TaoTao.
-
Krok 9.
Podajemy z tartym parmezanem lub grillowanymi plastrami boczku.
-
Krok 10.
Tuż przed podaniem podczas pikniku, polewamy czarnym sosem chili TaoTao.
-
Krok 11.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.