Składniki
- Prażynki krewetkowe 12 sztuk
- 8-10 liści sałaty lodowej
- 200 g wędzonego łososia
- 80 g startego żółtego sera
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki ulubionego sosu winegret
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Sporą ilość oleju rozgrzewamy w wysokim naczyniu.
-
Krok 2.
Kiedy jest bardzo gorący, smażymy partiami prażynki, po 2-3 sztuki na raz, wyciągamy po około 10 sekundach i odsączamy z tłuszczu.
-
Krok 3.
Sałatę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w krążki, pomidory na połówki.
-
Krok 4.
Na dwóch talerzach rozkładamy równą ilość sałaty, płatów wędzonego łososia, krążków cebuli, połówek pomidorów i tartego sera żółtego.
-
Krok 5.
Skrapiamy sosem winegret, a na wierzchu kładziemy prażynki krewetkowe.