15 min
2 osób

Sałatka z Prażynkami krewetkowymi TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Prażynki krewetkowe 12 sztuk
  • 8-10 liści sałaty lodowej
  • 200 g wędzonego łososia
  • 80 g startego żółtego sera
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ulubionego sosu winegret
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Sporą ilość oleju rozgrzewamy w wysokim naczyniu.

  • Krok 2.

    Kiedy jest bardzo gorący, smażymy partiami prażynki, po 2-3 sztuki na raz, wyciągamy po około 10 sekundach i odsączamy z tłuszczu.

  • Krok 3.

    Sałatę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w krążki, pomidory na połówki.

  • Krok 4.

    Na dwóch talerzach rozkładamy równą ilość sałaty, płatów wędzonego łososia, krążków cebuli, połówek pomidorów i tartego sera żółtego.

  • Krok 5.

    Skrapiamy sosem winegret, a na wierzchu kładziemy prażynki krewetkowe.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności