30 min
3 osób

Sałatka z tuńczykiem

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 100g
  • Ocet ryżowy 2 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół ogórka świeżego
  • 2 dymki
  • pół pęczka kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sok z limonki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • puszka tuńczyka w sosie własnym kawałki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron ryżowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2.

    Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy i mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami.

  • Krok 3.

    Odstawiamy w chłodne miejsce.

  • Krok 4.

    W tym czasie obieramy ogórka, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.

  • Krok 5.

    Cebulki dymki drobno siekamy a liście sałaty rwiemy na kawałki.

  • Krok 6.

    Tuńczyka odsączamy.

  • Krok 7.

    Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

  • Krok 8.

    Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności