Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 100g
- Ocet ryżowy 2 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- pół główki sałaty lodowej
- pół ogórka świeżego
- 2 dymki
- pół pęczka kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z limonki
- łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
- puszka tuńczyka w sosie własnym kawałki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron ryżowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
-
Krok 2.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy i mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami.
-
Krok 3.
Odstawiamy w chłodne miejsce.
-
Krok 4.
W tym czasie obieramy ogórka, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
-
Krok 5.
Cebulki dymki drobno siekamy a liście sałaty rwiemy na kawałki.
-
Krok 6.
Tuńczyka odsączamy.
-
Krok 7.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
-
Krok 8.
Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą.