15 min
2 osób

Samosy TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: fusion

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Czosnkowy sos chili 200 gram
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 12 łyżeczki soli
  • 60 ml wody
  • Farsz:
  • 6 ziemniaków
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 cebula
  • 1 dymka
  • 90 g groszku zielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Czosnkowy sos chili TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Przygotowujemy farsz.

  • Krok 2.

    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

  • Krok 3.

    Gotujemy w osolonej wodzie.

  • Krok 4.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

  • Krok 5.

    Podsmażamy na nim nasiona kolendry, pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany imbir.

  • Krok 6.

    Dodajemy curry, sól i garam masalę.

  • Krok 7.

    Kiedy wszystko zaczyna pachnieć, dodajemy ziemniaki, dymkę i zielony groszek.

  • Krok 8.

    Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.

  • Krok 9.

    Farsz pozostawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 10.

    Przygotowujemy ciasto.

  • Krok 11.

    Mąkę mieszamy z solą i usypujemy z niej stożek.

  • Krok 12.

    Robimy w nim wgłębienie i wlewamy w nie olej.

  • Krok 13.

    Rozcieramy mąkę z olejem bardzo dokładnie, tak, by cała się nim pokryła.

  • Krok 14.

    Następnie dodajemy wodę i wyrabiamy przez 10 minut gładkie, dość twarde ciasto.

  • Krok 15.

    Z ciasta formujemy małe kulki, które następnie rozwałkowujemy w koła i przekrawamy na pół.

  • Krok 16.

    Każdą połówkę zwijamy w rożek, napełniamy farszem i sklejamy w kształt trójkąta.

  • Krok 17.

    Samosy smażymy przez około 5 minut w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.

  • Krok 18.

    Podajemy z Czosnkowym sosem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności