Składniki
- Czosnkowy sos chili 200 gram
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 ml oleju
- 12 łyżeczki soli
- 60 ml wody
- Farsz:
- 6 ziemniaków
- 3 cm kłącza imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 cebula
- 1 dymka
- 90 g groszku zielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- Olej do głębokiego smażenia
- Czosnkowy sos chili TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Przygotowujemy farsz.
-
Krok 2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
-
Krok 3.
Gotujemy w osolonej wodzie.
-
Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
-
Krok 5.
Podsmażamy na nim nasiona kolendry, pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany imbir.
-
Krok 6.
Dodajemy curry, sól i garam masalę.
-
Krok 7.
Kiedy wszystko zaczyna pachnieć, dodajemy ziemniaki, dymkę i zielony groszek.
-
Krok 8.
Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
-
Krok 9.
Farsz pozostawiamy do przestygnięcia.
-
Krok 10.
Przygotowujemy ciasto.
-
Krok 11.
Mąkę mieszamy z solą i usypujemy z niej stożek.
-
Krok 12.
Robimy w nim wgłębienie i wlewamy w nie olej.
-
Krok 13.
Rozcieramy mąkę z olejem bardzo dokładnie, tak, by cała się nim pokryła.
-
Krok 14.
Następnie dodajemy wodę i wyrabiamy przez 10 minut gładkie, dość twarde ciasto.
-
Krok 15.
Z ciasta formujemy małe kulki, które następnie rozwałkowujemy w koła i przekrawamy na pół.
-
Krok 16.
Każdą połówkę zwijamy w rożek, napełniamy farszem i sklejamy w kształt trójkąta.
-
Krok 17.
Samosy smażymy przez około 5 minut w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.
-
Krok 18.
Podajemy z Czosnkowym sosem.