< 1h
2 osób

Skrzydełka w marynacie miodowej

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • 8 skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • ziarenka sezamu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Papryczkę chili czyścimy z pestek, drobno siekamy.

  • Krok 2.

    Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy sos sojowy, miód, sok pomarańczowy, posiekany czosnek i papryczki.

  • Krok 3.

    Dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej oraz sól i pieprz do smaku.

  • Krok 4.

    Umyte i osuszone skrzydełka smarujemy powstałą marynatą.

  • Krok 5.

    Wstawiamy do lodówki na godzinę.

  • Krok 6.

    Pieczemy na grillu, po 15 minut z każdej strony, podlewając co jakiś czas marynatą.

  • Krok 7.

    Na koniec posypujemy ziarenkami sezamu.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności