Składniki
- Marynata w stylu chińskim 5-6
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok i skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
- kawałek startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Przygotowujemy zalewę do mięsa: mieszamy Marynatę w stylu chińskim TaoTao z sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy, startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz poszatkowaną papryczką chili.
-
Krok 2.
Ziemniaki podgotowujemy (przez około 15 minut) w osolonej wodzie.
-
Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
-
Krok 4.
Na patelnię kładziemy również polędwicę, a gdy nieco się podsmaży dodajemy pozostałą zalewę, a następnie podgotowane ziemniaki.
-
Krok 5.
Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i szczypiorkiem i smażymy, a następnie dusimy pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa się przypieką, a mięso będzie gotowe.