< 1h
3 osób

Smażona wieprzowina z sosem sojowym TaoTao i Makaronem chow mein TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 6 łyżek
  • Makaron CHOW MEIN 1/2 opakowania
  • 300 g schabu wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.

  • Krok 2.

    Odcedzamy.

  • Krok 3.

    Rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony na plasterki i paprykę pokrojoną w kostkę.

  • Krok 4.

    Przyprawiamy.

  • Krok 5.

    Połowę skrobi mieszamy z odrobiną zimnej wody, sosem sojowym i cukrem pudrem.

  • Krok 6.

    Tą mieszaniną zalewamy warzywa i podgrzewamy, aż utworzy się gęsty sos.

  • Krok 7.

    Dodajemy posiekany szczypiorek.

  • Krok 8.

    Mięso kroimy na podłużne kawałki.

  • Krok 9.

    Przyprawiamy, zasypujemy resztą skrobi ziemniaczanej i dokładnie pokrywamy nią każdy kawałek.

  • Krok 10.

    Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż mięso się zezłoci.

  • Krok 11.

    Makaron przekładamy do gorącego sosu.

  • Krok 12.

    Podajemy z kawałkami mięsa.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności