Składniki
- Sos sojowy ciemny 6 łyżek
- Makaron CHOW MEIN 1/2 opakowania
- 300 g schabu wieprzowego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 15 pieczarek
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
-
Krok 2.
Odcedzamy.
-
Krok 3.
Rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony na plasterki i paprykę pokrojoną w kostkę.
-
Krok 4.
Przyprawiamy.
-
Krok 5.
Połowę skrobi mieszamy z odrobiną zimnej wody, sosem sojowym i cukrem pudrem.
-
Krok 6.
Tą mieszaniną zalewamy warzywa i podgrzewamy, aż utworzy się gęsty sos.
-
Krok 7.
Dodajemy posiekany szczypiorek.
-
Krok 8.
Mięso kroimy na podłużne kawałki.
-
Krok 9.
Przyprawiamy, zasypujemy resztą skrobi ziemniaczanej i dokładnie pokrywamy nią każdy kawałek.
-
Krok 10.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż mięso się zezłoci.
-
Krok 11.
Makaron przekładamy do gorącego sosu.
-
Krok 12.
Podajemy z kawałkami mięsa.