Składniki
- Makaron ryżowy nitki 100g
- Sos ostrygowy 1 łyżka
- Sos sojowy ciemny 1 łyżka
- Ocet ryżowy 1 łyżka
- Czerwona papryka chili w zalewie 3 szt.
- 300 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pęczek poszatkowanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W woku lub wysokiej patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu i wrzucić do niej makaron.
-
Krok 2.
Smażyć aż marakon będzie pulchny i zacznie się rumienić.
-
Krok 3.
Odłożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Krok 4.
W woku pozostawić niewielką ilość oleju i podsmażyć na niej poszatkowaną cebulę, chili i czosnek oraz pokrojone w kostkę mięso.
-
Krok 5.
Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz.
-
Krok 6.
Do woka wlać sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy i wspypać cukier.
-
Krok 7.
Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
-
Krok 8.
Następnie dodać sok z cytryny i doprawić do smaku, tak, by wyczuwalne były nuty słodkie i kwaśne.
-
Krok 9.
Do sosu wrzucić podsmażone mięso i makaron.
-
Krok 10.
Wymieszać delikatnie, by makaron się nie połamał.
-
Krok 11.
Potrawę podawać suto posypaną natką pietruszki.