< 1h
3 osób

Smażony makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    W woku lub wysokiej patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu i wrzucić do niej makaron.

  • Krok 2.

    Smażyć aż marakon będzie pulchny i zacznie się rumienić.

  • Krok 3.

    Odłożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 4.

    W woku pozostawić niewielką ilość oleju i podsmażyć na niej poszatkowaną cebulę, chili i czosnek oraz pokrojone w kostkę mięso.

  • Krok 5.

    Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz.

  • Krok 6.

    Do woka wlać sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy i wspypać cukier.

  • Krok 7.

    Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.

  • Krok 8.

    Następnie dodać sok z cytryny i doprawić do smaku, tak, by wyczuwalne były nuty słodkie i kwaśne.

  • Krok 9.

    Do sosu wrzucić podsmażone mięso i makaron.

  • Krok 10.

    Wymieszać delikatnie, by makaron się nie połamał.

  • Krok 11.

    Potrawę podawać suto posypaną natką pietruszki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności