Składniki
- Sos sojowy ciemny 2 łyżki
- 2 cienkie steki wołowe (po ok. 100 g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 mango
- 1 ogórka zielonego
- sok z 1 limonki
- kilka listków oregano
- 4 ziemniaki pokrojone w słupki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem pergaminowym blasze, solimy, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
-
Krok 2.
Mango i ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
-
Krok 3.
Mieszamy, zalewamy sokiem z limonki, dodajemy porwane na małe kawałki listki oregano, doprawiamy do smaku.
-
Krok 4.
Odstawiamy na 10 minut, by smaki dobrze się połączyły.
-
Krok 5.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę.
-
Krok 6.
Kiedy jest bardzo gorąca kładziemy na patelnię steki.
-
Krok 7.
Smażymy po 1 minucie z każdej strony dodając sos sojowy ciemny TaoTao pod sam koniec smażenia.
-
Krok 8.
Steki zdejmujemy z patelni, na każdym kładziemy odrobinę masła i polewamy podgrzanym sosem sojowym ciemnym TaoTao.
-
Krok 9.
Podajemy z frytkami i salsą z mango.