< 1h
2 osób

Stek wołowy z sosem sojowym ciemnym TaoTao i salą z mango

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • 2 cienkie steki wołowe (po ok. 100 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 mango
  • 1 ogórka zielonego
  • sok z 1 limonki
  • kilka listków oregano
  • 4 ziemniaki pokrojone w słupki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem pergaminowym blasze, solimy, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

  • Krok 2.

    Mango i ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 3.

    Mieszamy, zalewamy sokiem z limonki, dodajemy porwane na małe kawałki listki oregano, doprawiamy do smaku.

  • Krok 4.

    Odstawiamy na 10 minut, by smaki dobrze się połączyły.

  • Krok 5.

    Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę.

  • Krok 6.

    Kiedy jest bardzo gorąca kładziemy na patelnię steki.

  • Krok 7.

    Smażymy po 1 minucie z każdej strony dodając sos sojowy ciemny TaoTao pod sam koniec smażenia.

  • Krok 8.

    Steki zdejmujemy z patelni, na każdym kładziemy odrobinę masła i polewamy podgrzanym sosem sojowym ciemnym TaoTao.

  • Krok 9.

    Podajemy z frytkami i salsą z mango.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności