Składniki
- Czosnkowy sos chili 50 ml
- Sos sojowo-grzybowy 30 ml
- Mleczko kokosowe 200 ml
- 4 jabłka szara reneta
- pół pora
- 2 steki (każdy 250 g) z rostbefu sezonowanego (forma dojrzewania mięsa)
- pęczek szczypiorku
- 200 g ryżu jaśminowego
- sól
- pół pęczka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Jabłka kroimy na ćwiartki i mieszamy z sosem czosnkowym chili TaoTao oraz posiekanym porem.
-
Krok 2.
Przekładamy je do brytfanki i zapiekamy 15 min w temp. 200 stopni C.
-
Krok 3.
Steki marynujemy w sosie sojowo-grzybowym TaoTao ok. godziny przed smażeniem.
-
Krok 4.
Każdy stek smażymy 2,5 min z jednej strony, 2,5 min z drugiej, następnie trzymamy 5 min w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni C i 2,5 min na ciepłej blaszce lub talerzu.
-
Krok 5.
Przed włożeniem steków do piekarnika obficie posypujemy je posiekanym szczypiorem.
-
Krok 6.
Ryż gotujemy w mleku kokosowym wymieszanym ze 100 ml wody, co 2 min mieszając, aż do odparowania płynu.
-
Krok 7.
Na koniec lekko solimy.
-
Krok 8.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.