15 min
1 osób

Stir fry z kaszą gryczaną i wołowiną TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 50 ml
  • Sos rybny 20 ml
  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • 150 g rostbefu
  • 50 ml sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 2/3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 strączki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 ml sosu rybnego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ugotować kaszę w proporcji: szklanka kaszy na 2 szklanki wody.

  • Krok 2.

    Gdy kasza wchłonie wodę, zdjąć ją z ognia i pod przykryciem zostawić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 70 st. C.

  • Krok 3.

    Mięso pokroić w cienkie plastry (można je przedtem lekko zmrozić), wymieszać z sosem sojowym.

  • Krok 4.

    Pestki i migdały wyspać na płaską blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200st. C, prażyć 5-7 minut.

  • Krok 5.

    Oczyszczoną i umytą białą część pora pokroić w plastry o grubości 1 cm.

  • Krok 6.

    Marchew obrać, za pomocą obieraczki zestrugać długie paski.

  • Krok 7.

    Obrane cebule posiekać.

  • Krok 8.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć krótko warzywa, odłożyć w ciepłe miejsce.

  • Krok 9.

    Na patelnię wrzucić mięso, smażyć ok. 2 minut.

  • Krok 10.

    Dodać warzywa, posiekane chili i czosnek.

  • Krok 11.

    Po 2 minutach smażenia dorzucić pestki dyni, słonecznika i migdały.

  • Krok 12.

    Smażyć na średnim ogniu jeszcze ok. 2 minut, często mieszając.

  • Krok 13.

    W trakcie dorzucić kaszę i doprawić do smaku jasnym sosem sojowym i sosem rybnym.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności