Składniki
- Sos sojowy ciemny
- 0,5kg chudej wołowiny
- 0,5kg pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- kilka ząbków czosnku
- 2 kostki rosołowe
- skrobia kukurydziana
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sos sojowy ciemny
- pieprz
- olej do natłuszczenia patelni
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso pokroić w cienkie paseczki,pieczarki w plasterki,a obie cebule w piórka.
-
Krok 2.
Na patelni lekko natłuszczonej olejem i rozgrzanej mocno podsmażyć mięso,może trochę przywierać do dna.
-
Krok 3.
Przełożyć mięso do garnka.
-
Krok 4.
Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody.
-
Krok 5.
Na patelnie wlać trochę bulionu poczekać aż resztki mięsa z dna zaczną odchodzić.
-
Krok 6.
Następnie wrzucić na patelnię cebulę i lekko dusić,po chwili dodać pieczarki i około 2 łyżek stołowych sosu sojowego.
-
Krok 7.
Gdy cebula i pieczarki będą lekko poduszone dodać wszystko do mięsa.
-
Krok 8.
Wlać resztę bulionu,dodać przecier pomidorowy,pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku.
-
Krok 9.
Na koniec wymieszać ze skrobią kukurydziana.
-
Krok 10.
Dusić wszytko godzinę lub dłużej zależy od wołowiny(musi być miękka).
-
Krok 11.
W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym.
-
Krok 12.
Podawać z buraczkami lub dodatkowo z kaszą dla nie dietujących.