> 1h
2 osób

strogonow ala dukan

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: inna

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny
  • 0,5kg chudej wołowiny
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • skrobia kukurydziana
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • sos sojowy ciemny
  • pieprz
  • olej do natłuszczenia patelni

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Mięso pokroić w cienkie paseczki,pieczarki w plasterki,a obie cebule w piórka.

  • Krok 2.

    Na patelni lekko natłuszczonej olejem i rozgrzanej mocno podsmażyć mięso,może trochę przywierać do dna.

  • Krok 3.

    Przełożyć mięso do garnka.

  • Krok 4.

    Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody.

  • Krok 5.

    Na patelnie wlać trochę bulionu poczekać aż resztki mięsa z dna zaczną odchodzić.

  • Krok 6.

    Następnie wrzucić na patelnię cebulę i lekko dusić,po chwili dodać pieczarki i około 2 łyżek stołowych sosu sojowego.

  • Krok 7.

    Gdy cebula i pieczarki będą lekko poduszone dodać wszystko do mięsa.

  • Krok 8.

    Wlać resztę bulionu,dodać przecier pomidorowy,pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku.

  • Krok 9.

    Na koniec wymieszać ze skrobią kukurydziana.

  • Krok 10.

    Dusić wszytko godzinę lub dłużej zależy od wołowiny(musi być miękka).

  • Krok 11.

    W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym.

  • Krok 12.

    Podawać z buraczkami lub dodatkowo z kaszą dla nie dietujących.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności