Składniki
- Ocet ryżowy 100ml
- Sos sojowy 100ml
- 3 płaty wodorostów nori
- 150 g ryżu do sushi
- 6 paluszków krabowych i/lub 100 wędzonego łososia
- 1 nieduży ogórek szklarniowy
- 100 ml Octu ryżowego TaoTao
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Sos sojowy TaoTao do podania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż dokładnie płuczemy, najlepiej kilkakrotnie.
-
Krok 2.
Gotujemy w dwa razy większej ilości lekko osolonej wody przez 15 minut, po czym wyłączamy gaz i pozostawiamy go pod przykryciem kolejne 10 minut. Ryż studzimy.
-
Krok 3.
Przygotowujemy zalewę do ryżu.
-
Krok 4.
Podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem i solą aż so rozpuszczenia się i połączenia składników.
-
Krok 5.
Przestudzony ryż mieszamy z zalewą.
-
Krok 6.
Ogórek kroimy w cienkie paski, łososia na cienkie kawałki.
-
Krok 7.
Ryż dzielimy na trzy równe części.
-
Krok 8.
Płat wodorostu kładziemy na bambusowej macie.
-
Krok 9.
Na każdym wodoroście nori rozkładamy wilgotnymi dłońmi równomiernie cienką warstwę ryżu, zostawiając z jednej strony około 2 cm bez ryżu.
-
Krok 10.
W połowie układamy ogórek, paluszki krabowe i łososia i przy pomocy bambusowej maty zwijamy szczelnie w rulon, kończąc po stronie bez ryżu.
-
Krok 11.
Każdy rulon kroimy na 8-10 plastrów przy pomocy bardzo ostrego noża.
-
Krok 12.
Podajemy z Sosem sojowym TaoTao.