30 min
4 osób

Sushi futomaki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Ocet ryżowy 100ml
  • Sos sojowy 100ml
  • 3 płaty wodorostów nori
  • 150 g ryżu do sushi
  • 6 paluszków krabowych i/lub 100 wędzonego łososia
  • 1 nieduży ogórek szklarniowy
  • 100 ml Octu ryżowego TaoTao
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos sojowy TaoTao do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż dokładnie płuczemy, najlepiej kilkakrotnie.

  • Krok 2.

    Gotujemy w dwa razy większej ilości lekko osolonej wody przez 15 minut, po czym wyłączamy gaz i pozostawiamy go pod przykryciem kolejne 10 minut. Ryż studzimy.

  • Krok 3.

    Przygotowujemy zalewę do ryżu.

  • Krok 4.

    Podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem i solą aż so rozpuszczenia się i połączenia składników.

  • Krok 5.

    Przestudzony ryż mieszamy z zalewą.

  • Krok 6.

    Ogórek kroimy w cienkie paski, łososia na cienkie kawałki.

  • Krok 7.

    Ryż dzielimy na trzy równe części.

  • Krok 8.

    Płat wodorostu kładziemy na bambusowej macie.

  • Krok 9.

    Na każdym wodoroście nori rozkładamy wilgotnymi dłońmi równomiernie cienką warstwę ryżu, zostawiając z jednej strony około 2 cm bez ryżu.

  • Krok 10.

    W połowie układamy ogórek, paluszki krabowe i łososia i przy pomocy bambusowej maty zwijamy szczelnie w rulon, kończąc po stronie bez ryżu.

  • Krok 11.

    Każdy rulon kroimy na 8-10 plastrów przy pomocy bardzo ostrego noża.

  • Krok 12.

    Podajemy z Sosem sojowym TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności