Składniki
- Ocet ryżowy 12 łyżek
- Sos sojowy 6 łyżek
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W pierwszej kolejności przygotowujemy ryż do sushi, tj. wysypujemy go do miski i płuczemy w zimnej wodzie ok. 5 razy. Odstawiamy go na 30 minut, a w tym czasie przyrządzamy zaprawę do ryżu. Do rondelka wlewamy 12 łyżek octu ryżowego Tao Tao, wsypujemy 4 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły, uważając, aby nie zagotować zaprawy. Następnie odcedzamy ryż na sitku, wsypujemy go do rondla i dolewamy ok. 1,5 szklanki wody. Gotowanie dzielimy na 3 części. W pierwszej gotujemy ryż pod przykryciem doprowadzając go do wrzenia. W drugiej zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 13 minut, a następnie wyłączamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do drewnianej misy i polewamy go zaprawą.
-
Krok 2.
Na macie bambusowej rozkładamy listek nori, błyszcząca stroną do dołu. Zwilżamy ręce i stopniowo rozkładamy cienką warstwę ryżu na aldze, zostawiając ok 1/4 wolnego miejsca na górze. W środkowej części warstwy ryżu nakładamy cienką warstwę wasabi, następnie układamy pasek ryby, 3-4 paski ogórka (bez nasion), 3-4 paski tykwy i 2-3 paski awokado. Trzymając palcami składniki zawijamy rolkę, tak aby górna i dolna warstwa ryżu się zlepiła. Dalej dokładamy wolny pasek i przyciskamy całość.
-
Krok 3.
Rolkę kroimy na 12 kawałków i podajemy z miseczką sosu sojowego Tao Tao, w którym maczamy kawałki sushi.
-
Krok 4.