Składniki
- ½ kilograma zielonych szparagów
- 1 wypatroszony pstrąg
- 4 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki Sosu imbirowego z soją TaoTao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 garść kiełków
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pstrąga nacieramy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut.
-
Krok 2.
Ze szparagów odkrajamy zdrewniałe końce oraz główki. Główki zachowujemy. Szparagi kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
-
Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy przyprawy, sos imbirowy z soją, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szparagowe paski i główki. Smażymy przez 5 minut.
-
Krok 4.
Z ryby ściągamy skórę i pozbywamy się kręgosłupa oraz ości. Mięso dzielimy na nieduże kawałki.
-
Krok 5.
Łączymy rybę ze szparagami i posypujemy kiełkami.