< 1h
2 osób

Tajska zupa tom yum TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Mleczko kokosowe 1 opakowanie
  • Sos rybny 1 łyżka
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 8 krewetek
  • 2 papryczki chili
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 centymetry korzenia imbiru
  • sok z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek
  • kolendra

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Podgrzewamy bulion.

  • Krok 2.

    Do bulionu dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową, liście limonki kaffir, drobno posiekany imbir i czosnek, pokrojone na połówki pomidory i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

  • Krok 3.

    Wrzucamy krewetki i podgrzewamy około 2 minuty.

  • Krok 4.

    Dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.

  • Krok 5.

    Doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym.

  • Krok 6.

    Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kolendrą.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności