Składniki
- Mleczko kokosowe 1 opakowanie
- Sos rybny 1 łyżka
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 8 krewetek
- 2 papryczki chili
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4 liście limonki kaffir
- 2 centymetry korzenia imbiru
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- kolendra
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Podgrzewamy bulion.
-
Krok 2.
Do bulionu dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową, liście limonki kaffir, drobno posiekany imbir i czosnek, pokrojone na połówki pomidory i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
-
Krok 3.
Wrzucamy krewetki i podgrzewamy około 2 minuty.
-
Krok 4.
Dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
-
Krok 5.
Doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym.
-
Krok 6.
Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kolendrą.