Składniki
- Sos ostrygowy 2 łyżki
- Makaron ryżowy nitki 100g
- Czerwona papryka chili w zalewie 2 szt.
- 300g mielonego mięsa z indyka
- 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- posiekany szczypior
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Do mięsa dodać sos ostrygowy, szczypior, drobno pokrojoną papryczkę chili, imbir i skrobię ziemniaczaną.
-
Krok 2.
Wymieszać dokładnie i uformować małe kuleczki.
-
Krok 3.
Makaron zalać gorącą wodą, odcedzić po 5 minutach.
-
Krok 4.
Zagotować bulion.
-
Krok 5.
Wsypać do niego marchewkę, pokrojony na plasterki czosnek, pokrojone na kawałki liście kapusty pekińskiej, trawę cytrynową, cukier trzcinowy oraz wlać sok z limonki.
-
Krok 6.
Doprawić sosem ostrygowym.
-
Krok 7.
Następnie wrzucić mięsne pulpeciki i gotować około 10 minut.
-
Krok 8.
Podawać z makaronem z brązowego ryżu, krążkami papryczki chili i posiekanym szczypiorkiem.