Składniki
- Sos ostrygowy 2 łyżki
- Sos chili z cytryną 75 ml
- 100 g kleistego ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka mielonej tapioki lub mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- ząbek czosnku
- parę liści sałaty lub kapusty (do gotowania)
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż ugotować i przestudzić.
-
Krok 2.
Mięso dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, sosem ostrygowym, natką pietruszki, cukrem i ewentualnie czarnym pieprzem.
-
Krok 3.
Brać po małej garści ryżu, na każdą porcję nakładać po łyżce masy mięsnej, przykryć ryżem i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ok. 15 sztuk.
-
Krok 4.
Wyłożyć bambusową (lub zwykłą) wkładkę do gotowania na parze liśmi kapusty lub sałaty, ułożyć kulki i parować na dużym ogniu przez około 10 minut.