Składniki
- Składniki (dla 5 osób na 10 tortilli):
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki mixu Bazylia&chili TaoTao
- 2 łyżeczki octu ryżowego TaoTao
- czarny pieprz
- 3 marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 biała rzodkiew
- olej do smażenia
- 10 pszennych tortilli
- Sos:
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli TaoTao
- odrobina słodko-pikantnego chilli TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pierś z kurczaka kroimy na w cienki 4-5 cm paseczki.
-
Krok 2.
Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, mix Bazylia i Chilli oraz ocet ryżowy.
-
Krok 3.
Oprószamy czarnym pieprzem.
-
Krok 4.
Dokładnie mieszamy.
-
Krok 5.
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
-
Krok 6.
Marchewki i rzodkiew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Krok 7.
Wykładamy na sito, odsączamy.
-
Krok 8.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie, krótkie słupki.
-
Krok 9.
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie każdą z nich w cienkie plasterki.
-
Krok 10.
Zamarynowaną pierś kurczaka smażymy szybko partiami na oleju w woku do zrumienienia.
-
Krok 11.
Odstawiamy na bok.
-
Krok 12.
Wok oczyszczamy, wycieramy, rozgrzewamy.
-
Krok 13.
Do rozgrzanego woka wlewamy 3 łyżki świeżego oleju i rozgrzewamy go.
-
Krok 14.
Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez 2 minuty cały czas mieszając.
-
Krok 15.
Dodajemy marchewkę i rzodkiew.
-
Krok 16.
Ponownie smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty.
-
Krok 17.
Dodajemy pokrojone słupki papryki i również smażymy całość kolejne 2 minuty.
-
Krok 18.
Po tym czasie dodajemy do woka usmażonego wcześniej kurczaka.