Składniki
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki Octu ryżowego TaoTao
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 4 płaty nori
- ½ awokado
- 1 ogórek
- 4 łyżki kremowego serka
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 szklanka panierki panko
- 1 jajko
- Sos sojowo-grzybowy TaoTao do podania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie przezroczysta.
-
Krok 2.
Przesypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy zimną wodą i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Studzimy.
-
Krok 3.
Podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim sól oraz cukier. Powstałą zalewą doprawiamy ryż. Dokładnie mieszamy.
-
Krok 4.
Płaty nori kroimy na połówki.
-
Krok 5.
Ogórka i awokado kroimy w cienkie paski, szczypiorek siekamy.
-
Krok 6.
Na płacie nori rozkładamy równomierną warstwę ryżu, mocząc delikatnie dłonie. Przewracamy na drugą stronę – płatem nori do góry. W 1/3 wysokości rozsmarowujemy niewielką ilość serka, posypujemy szczypiorkiem, kładziemy paski awokado i ogórka. Zwijamy szczelnie z pomocą bambusowej maty, a następnie kroimy ostrym, zwilżonym nożem na 8 kawałków.
-
Krok 7.
W podobny sposób przygotowujemy rolki z płatem nori wewnątrz. Ryż rozkładamy na nori zostawiając u góry 2 cm pasek bez ryżu. Nakładamy dodatki i rolujmy. Następnie ewentualnie zanurzamy w jajku (lub cieście naleśnikowym) i dokładnie pokrywamy panierką panko. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Kroimy na 8 kawałków.