> 1h
4 osób

Wege sushi

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: inna

Smak: łagodny

Składniki

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki Octu ryżowego TaoTao
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 płaty nori
  • ½ awokado
  • 1 ogórek
  • 4 łyżki kremowego serka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1 jajko
  • Sos sojowo-grzybowy TaoTao do podania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie przezroczysta.

  • Krok 2.

    Przesypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy zimną wodą i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Studzimy.

  • Krok 3.

    Podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim sól oraz cukier. Powstałą zalewą doprawiamy ryż. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 4.

    Płaty nori kroimy na połówki.

  • Krok 5.

    Ogórka i awokado kroimy w cienkie paski, szczypiorek siekamy.

  • Krok 6.

    Na płacie nori rozkładamy równomierną warstwę ryżu, mocząc delikatnie dłonie. Przewracamy na drugą stronę – płatem nori do góry. W 1/3 wysokości rozsmarowujemy niewielką ilość serka, posypujemy szczypiorkiem, kładziemy paski awokado i ogórka. Zwijamy szczelnie z pomocą bambusowej maty, a następnie kroimy ostrym, zwilżonym nożem na 8 kawałków.

  • Krok 7.

    W podobny sposób przygotowujemy rolki z płatem nori wewnątrz. Ryż rozkładamy na nori zostawiając u góry 2 cm pasek bez ryżu. Nakładamy dodatki i rolujmy. Następnie ewentualnie zanurzamy w jajku (lub cieście naleśnikowym) i dokładnie pokrywamy panierką panko. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Kroimy na 8 kawałków.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności