Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 150 gram
- Sos rybny 2 łyżki
- 1 litr esencjonalnego i klarownego wywaru wołowego przyprawionego imbirem i anyżem
- 200 g pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny (najlepiej wcześniej ją zmrozić - wtedy łatwiej będzie kroić)
- 1 drobno posiekanej cebuli
- posiekany szczypiorek z dymki
- limonka pokrojona w ćwiartki
- 1 papryczka chili
- kolendra
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Podgrzewamy wywar.
-
Krok 2.
Dodajemy sos rybny, posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wyciśnięty z połowy limonki sok.
-
Krok 3.
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
-
Krok 4.
Po tym czasie odcedzamy.
-
Krok 5.
Makaron rozkładamy do dwóch talerzy, na nim układamy plastry wołowiny i zalewamy gorącym bulionem, żeby mięso się ścięło.
-
Krok 6.
Zupę posypujemy dymką, kolendrą i kawałkami papryczki chili.
-
Krok 7.
Podajemy z kawałkami limonki.