< 1h
1 osób

Wiosenne sajgonki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 100g mątwy
  • papier ryżowy TaoTao
  • makaron z brązowego ryżu TaoTao nitki
  • połowa mango
  • roszponka
  • sos sojowy TaoTao
  • kapary
  • sezam
  • kiełki lucerny i soi
  • oliwa do smażenia
  • sos czosnkowy chili TaoTao
  • pieprz
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pierś kurczaka i mątwę pokroić na drobne kawałki oraz podsmażyć na oliwie z oliwek.

  • Krok 2.

    Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (ok 2 łyżki).

  • Krok 3.

    Mango i kapary (większe) pokroić w kostkę.

  • Krok 4.

    Przygotować mieszankę: mięso kurczaka, mątwę, mango, kapary, sezam, makaron ryżowy, kiełki lucerny, sos sojowy, sól, pieprz.

  • Krok 5.

    Papier ryżowy zamaczać na kilka sekund w letniej wodzie, po krótkim czasie wcześniej wykonaną mieszankę nakładać i zwijać w poduszeczki.

  • Krok 6.

    Sajgonki polewać sosem czosnkowym chili TaoTao i przyozdobić kiełkami soi, roszponką oraz kaparami.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności