30 min
1 osób

Wpaść jak śliwka w sos sojowy

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną .

  • Krok 2.

    Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu, pastę z chili i sos sojowy do smaku .

  • Krok 3.

    Dusić aż sos zgęstnieje.

  • Krok 4.

    Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.

  • Krok 5.

    Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności