Składniki
- Czerwona papryka chili w zalewie
- Sos sojowy
- 3 łyżeczki powideł śliwkowych
- 1 śliwka duża ( rengloda lub podobna )
- sos sojowy
- 1/3 szklanki wody
- miód
- pasta z papryczek chili
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną .
-
Krok 2.
Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu, pastę z chili i sos sojowy do smaku .
-
Krok 3.
Dusić aż sos zgęstnieje.
-
Krok 4.
Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.
-
Krok 5.
Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).