30 min
2 osób

Wstążki ryżowe z pesto pietruszkowym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1 opak.
  • Sos sojowy 15 ml
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 50 g wyłuskanych pestek słonecznika
  • 20 g sera dojrzewającego typu Bursztyn + do posypania
  • ok. 200 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Natkę pietruszki umyć i osuszyć, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i przestudzić.

  • Krok 2.

    Natkę połączyć ze słonecznikiem, pokruszonym serem i olejem.

  • Krok 3.

    Całość zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.

  • Krok 4.

    Makaron ryżowy zalać osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy zmięknie i przełożyć na patelnię.

  • Krok 5.

    Polać pesto pietruszkowym i zagrzać, potrząsając patelnią.

  • Krok 6.

    Przed podaniem posypać startym serem, udekorować listkami pietruszki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności