Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 1 opak.
- Sos sojowy 15 ml
- 2 pęczki natki pietruszki
- 50 g wyłuskanych pestek słonecznika
- 20 g sera dojrzewającego typu Bursztyn + do posypania
- ok. 200 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- pieprz czarny do smaku
- 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Natkę pietruszki umyć i osuszyć, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i przestudzić.
-
Krok 2.
Natkę połączyć ze słonecznikiem, pokruszonym serem i olejem.
-
Krok 3.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.
-
Krok 4.
Makaron ryżowy zalać osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy zmięknie i przełożyć na patelnię.
-
Krok 5.
Polać pesto pietruszkowym i zagrzać, potrząsając patelnią.
-
Krok 6.
Przed podaniem posypać startym serem, udekorować listkami pietruszki.