Składniki
- Sos Teriyaki 4 łyżki
- 5 dużych ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- pęczek natki pietruszki
- po 1 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 300 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Bulion podgrzewamy, doprawiamy i mieszamy z sosem teriyaki.
-
Krok 2.
Ziemniaki szorujemy i pozostawiamy w skórce.
-
Krok 3.
Kroimy na cienkie talarki.
-
Krok 4.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w ćwiartki.
-
Krok 5.
Blachę do pieczenia smarujemy cienko olejem, a następnie układamy na niej ziemniaki, cebulę, czosnek i pieczarki.
-
Krok 6.
Posypujemy pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
-
Krok 7.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą.
-
Krok 8.
Zalewamy równomiernie bulionem i skrapiamy niewielką ilością oleju.
-
Krok 9.
Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
-
Krok 10.
W trakcie pieczenia możemy przemieszać składniki, by równomiernie się piekły.