> 1h
3 osób

Żeberka glazurowane burbonem

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy
  • ok. pół kilograma żeberek wieprzowych
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 ml burbona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki keczupu

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Włóż żeberka do torby na mrożonki razem z wymieszanymi składnikami marynaty.

  • Krok 2.

    Umieść torbę w misce,żeby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu płynu i wstaw na noc do lodówki.

  • Krok 3.

    Następnego dnia wyjmij żeberka z lodówki i rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

  • Krok 4.

    Wyjmij żeberka z marynaty i ułóż na płytkiej blasze.

  • Krok 5.

    Marynatę zachowaj.

  • Krok 6.

    Piecz mięso około 50 min.,w trakcie pieczenia polewając marynatą.

  • Krok 7.

    Tuż przed końcem pieczenia polej żeberka raz jeszcze marynatą i wyłącz piekarnik.

  • Krok 8.

    Żeberka mają świetny aromat, polecam je z zapiekanką ziemniaczaną oraz fasolką szparagową.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności