Składniki
- Sos sojowy
- ok. pół kilograma żeberek wieprzowych
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 ml burbona
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki keczupu
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Włóż żeberka do torby na mrożonki razem z wymieszanymi składnikami marynaty.
-
Krok 2.
Umieść torbę w misce,żeby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu płynu i wstaw na noc do lodówki.
-
Krok 3.
Następnego dnia wyjmij żeberka z lodówki i rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
-
Krok 4.
Wyjmij żeberka z marynaty i ułóż na płytkiej blasze.
-
Krok 5.
Marynatę zachowaj.
-
Krok 6.
Piecz mięso około 50 min.,w trakcie pieczenia polewając marynatą.
-
Krok 7.
Tuż przed końcem pieczenia polej żeberka raz jeszcze marynatą i wyłącz piekarnik.
-
Krok 8.
Żeberka mają świetny aromat, polecam je z zapiekanką ziemniaczaną oraz fasolką szparagową.