Składniki
- Sos sojowy 6 łyżek
- ok. 1 kg mięsnych żeberek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pęczka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Żeberka myjemy i osuszamy.
-
Krok 2.
Łączymy sos sojowy, miód oraz ostrą paprykę, a następnie mieszanką tą nacieramy żeberka.
-
Krok 3.
Mięso pozostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu do zamarynowania.
-
Krok 4.
Po tym czasie żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy, umieszczamy w żaroodpornej brytfance i pieczemy około godziny w temperaturze 200 st. C, rozcinając z wierzchu folię na 10 minut przed końcem pieczenia (można też dodatkowo włączyć funkcję grilla).
-
Krok 5.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki.
-
Krok 6.
Dokładnie je szorujemy pozostawiając skórkę.
-
Krok 7.
Przekrawamy na ósemki.
-
Krok 8.
Łączymy olej, sól i słodką paprykę.
-
Krok 9.
Powstałą miksturą zalewamy ziemniaki i mieszamy, aby każdy dokładnie pokrył się tłuszczem.
-
Krok 10.
Ziemniaki rozkładamy na blasze wyściełanej pergaminem i pieczemy około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i spieczone z wierzchu.
-
Krok 11.
Gotowemu mięsu pozwalamy odpocząć przez 5 minut przed serwowaniem.
-
Krok 12.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, posypane kolendrą.