> 1h
4 osób

Żeberka z sosem sojowym TaoTao i pieczonymi ziemniaczkami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 6 łyżek
  • ok. 1 kg mięsnych żeberek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 kg ziemniaków  
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pęczka posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Żeberka myjemy i osuszamy.

  • Krok 2.

    Łączymy sos sojowy, miód oraz ostrą paprykę, a następnie mieszanką tą nacieramy żeberka.

  • Krok 3.

    Mięso pozostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu do zamarynowania.

  • Krok 4.

    Po tym czasie żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy, umieszczamy w żaroodpornej brytfance i pieczemy około godziny w temperaturze 200 st. C, rozcinając z wierzchu folię na 10 minut przed końcem pieczenia (można też dodatkowo włączyć funkcję grilla).

  • Krok 5.

    W tym czasie przygotowujemy ziemniaki.

  • Krok 6.

    Dokładnie je szorujemy pozostawiając skórkę.

  • Krok 7.

    Przekrawamy na ósemki.

  • Krok 8.

    Łączymy olej, sól i słodką paprykę.

  • Krok 9.

    Powstałą miksturą zalewamy ziemniaki i mieszamy, aby każdy dokładnie pokrył się tłuszczem.

  • Krok 10.

    Ziemniaki rozkładamy na blasze wyściełanej pergaminem i pieczemy około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i spieczone z wierzchu.

  • Krok 11.

    Gotowemu mięsu pozwalamy odpocząć przez 5 minut przed serwowaniem.

  • Krok 12.

    Podajemy z pieczonymi ziemniakami, posypane kolendrą.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności