< 1h
4 osób

Zupa a la tom yum z surimi z sosem rybnym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: połud. azjatycka

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Sos rybny 5 łyżek
  • 1 litr bulionu
  • 300 g surimi
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka pasty chili
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 pomidor
  • 1 dymka (cebulka i szczypior)
  • 3 cm korzenia imbiru lub galangalu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chili
  • 4-5 liści limonki Kaffir

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Przygotowujemy składniki.

  • Krok 2.

    Papryczkę pokrojoną na kawałki podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy.

  • Krok 3.

    Imbir obieramy i kroimy drobno, pomidora kroimy na ósemki, surimi i dymkę w plasterki.

  • Krok 4.

    Zagotowujemy bulion.

  • Krok 5.

    Dodajemy trawę cytrynową, liście limonki Kaffir, pomidora, imbir, dymkę i surimi.

  • Krok 6.

    Gotujemy około 4 minuty.

  • Krok 7.

    Dodajemy mleko, pastę i rozgniecione chili, sos rybny oraz sok z cytryny.

  • Krok 8.

    Dokładnie mieszamy.

  • Krok 9.

    Doprawiamy solą lub sokiem z cytryny, jeśli uznamy, że smak nie jest dość wyrazisty.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności