Składniki
- Mleczko kokosowe 1 opakowanie
- 300 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 8-10 paluszków krabowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 papryczki chili
- 1 pomidor
- 1 świeżego ogórka
- 1 cebula dymka
- 1 garść suszonych listków limonki kaffir
- 1 łyżka oleju
- czarny pieprz
- sól
- sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W garnku rozgrzewamy olej.
-
Krok 2.
Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz czosnek i obrany imbir przeciśnięte przez praskę.
-
Krok 3.
Podsmażamy, a następnie dodajemy białą część dymki.
-
Krok 4.
Zalewamy bulionem, dolewamy mleczko kokosowe, liście limonki kaffir oraz sos sojowy.
-
Krok 5.
Gotujemy około 10 minut.
-
Krok 6.
Dodajemy pomidor pokrojony w spore kawałki, ogórek pokrojony w drobną kostkę oraz paluszki krabowe pokrojone pod kątem w małe romby.
-
Krok 7.
Podgrzewamy 2 minuty, żeby wszystkie składniki się podgrzały.
-
Krok 8.
Zupę doprawiamy do smaku i podajemy posypaną posiekaną dymką.