Składniki
- Sos sojowy ciemny 15 ml
- 1 por - biała część
- 2 szalotki
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki żółtej soczewicy
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 łyżki Sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 1 litr bulionu warzywnego
- listki szałwii
- sól
- pieprz
- curry
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rozgrzewamy olej.
-
Krok 2.
Wrzucamy posiekaną papryczkę chili, czosnek, szalotkę, imbir i pora.
-
Krok 3.
Dodajemy curry.
-
Krok 4.
Podsmażamy, uważając aby nie spalić mieszanki.
-
Krok 5.
Zalewamy bulionem, dodajemy oba rodzaje soczewicy i sos sojowy.
-
Krok 6.
Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
-
Krok 7.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami szałwii.