30 min
2 osób

Zupa z soczewicy TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 15 ml
  • 1 por - biała część
  • 2 szalotki
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki żółtej soczewicy
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki Sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • listki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rozgrzewamy olej.

  • Krok 2.

    Wrzucamy posiekaną papryczkę chili, czosnek, szalotkę, imbir i pora.

  • Krok 3.

    Dodajemy curry.

  • Krok 4.

    Podsmażamy, uważając aby nie spalić mieszanki.

  • Krok 5.

    Zalewamy bulionem, dodajemy oba rodzaje soczewicy i sos sojowy.

  • Krok 6.

    Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

  • Krok 7.

    Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami szałwii.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności