Składniki
- 6 paluszków surimi
- 2 łyżki Czerwonej pasty curry TaoTao
- 2 łyżki Sosu rybnego TaoTao
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- 1 ½ litra bulionu krewetkowego lub rybnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Na oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek, chili i pokrojoną w piórka cebulę.
-
Krok 2.
Dodajemy kurkumę, trawę cytrynową i pokrojony w paski imbir.
-
Krok 3.
Zalewamy bulionem. Dodajemy pastę curry i sos rybny, a następnie pokrojony w kostkę pomidor. Gotujemy 10 minut.
-
Krok 4.
Jajko rozkłócamy i wlewamy do gorącej zupy intensywnie mieszając. Dodajemy pokrojone w krążki surimi. Możemy podać z kawałkami nori.
-
Krok 5.