< 1h
4 osób

Żurek TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • Sos sojowy 6 łyżek
  • Grzyby MUN 1 opakowanie
  • 1 litra zakwasu na żurek
  • 1 1 litra wywaru warzywnego
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 białe kiełbasy
  • Zakwas
  • 1 litra ciepłej
  • przegotowanej wody
  • 1 szklanki żytniej mąki z otrębami
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • kawałek skórki chleba (na zakwasie)

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ją wodą.

  • Krok 2.

    Dodajemy czosnek oraz skórkę chleba.

  • Krok 3.

    Dokładnie mieszamy i przykrywamy słoik ściereczką - zakwas musi mieć kontakt z powietrzem.

  • Krok 4.

    Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinien być gotowy po 3-5 dniach w zależności od temperatury otoczenia.

  • Krok 5.

    Grzyby mun namaczamy w wodzie, a gdy napęcznieją gotujemy je do miękkości.

  • Krok 6.

    Kroimy w podłużne kawałki.

  • Krok 7.

    Podgrzewamy wywar, do którego dolewamy zakwas.

  • Krok 8.

    Gotujemy mieszając, aż żurek zacznie gęstnieć.

  • Krok 9.

    Dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i śmietanę.

  • Krok 10.

    Mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym TaoTao oraz majerankiem.

  • Krok 11.

    Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w ćwiartki.

  • Krok 12.

    Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.

  • Krok 13.

    Kroimy w kostkę.

  • Krok 14.

    Kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie smażymy na suchej patelni.

  • Krok 15.

    Gotowy żurek podajemy z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności